понедељак, 29. јун 2015.

Razlike izmedju preduzetnika i d.o.o.



1) Registracija kod APR i troškovi

Postupak registracije kod APR-a za preduzetnika je značajno jednostavniji i jeftiniji nego za DOO.

Kod osnivanja, promena i gašenja preduzetnik nema obavezu da sačinjava akte dok kod DOO-a postoje takve obaveze, a za osnivački akt DOO-a i njegove promene obavezna je i overa kod državnih organa.


Takse i naknade kod registracije osnivanja, promena i brisanja preduzetnika značajno su niže nego kod DOO-a. Preduzetnik može biti stranac, lice koje nema prebivalište u Srbiji.


Osnivač DOO može biti i strano fizičko i strano pravno lice.
U pogledu vlasništva kod preduzetnika ne može biti više vlasnika dok kod DOO-a može biti više vlasnika te se tako kroz DOO lakše realizuju partnerski odnosi.


2) Poslovno ime, sedište, delatnost i poslovođenje

Preduzetnik u poslovnom imenu obavezno ima vlastito ime i prezime, a može i ne mora imati naziv dok DOO u poslovnom imenu ne sadrži prezime i ime osnivača, a obavezno ima naziv.

Kod sedišta i određivanja pretežne delatnosti nema bitnih razlika između preduzetnika i DOO.


Radi poslovanja u mestima izvan sedišta preduzetnik je dužan kod APR registrovati izdvojene prostorije.


DOO može organizovati rad poslovnih jedinica bez njihove registracije kod APR-a, osim u slučaju organizovanja ogranka kada je registrovanje kod APR-a obavezno.


Pod određenim okolnostima preduzetnik može imenovati ovlašćenog poslovođu da vodi posao umesto njega.


DOO može imati jednog ili više direktora. 




3) Odgovornost za obaveze, kapital

Preduzetnik za obaveze iz poslovanja odgovara celokupnom svojom imovinom, neograničeno, a za poreske obaveze i sa imovinom članova zajedničkog domaćinstva.

Osnivač DOO za obaveze DOO odgovara samo upisanim ulozima, a ne odgovara svojom imovinom. Izuzetno, ukoliko osnivač ne poštuje pravilo odvojenosti imovine DOO i lične imovine pa imovinu DOO koristi za lične potrebe, ili namerno ošteti poverioce, tada odgovara svojom ličnom imovinom.


DOO kod osnivanja obavezno upisuje i kod APR-a registruje ulog, ali on ne mora biti veći od 100 dinara, naknadno se može povećavati.
Kod preduzetnika ulozi se ne evidentiraju u APR-u.


4) Kazne za prekršaje

Kazne za prekršaje najčešće su za duplo, a u nekim slučajevima i do deset puta manje za preduzetnike nego za DOO.

Za DOO propisuje se kazna za sam DOO i kazna za odgovorno lice u tom DOO dok se kod preduzetnika propisuje jedinstvena kazna za samog preduzetnika.


5) Vođenje poslovnih knjiga, paušalo oporezivanje

Preduzetnik može poslovne knjige voditi po sistemu prostog ili po sistemu dvojnog knjigovodstva, dok DOO mora poslovne knjige voditi po sistemu dvojnog knjigovodstva.

DOO i preduzetnici koji se opredele za dvojno knjigovodstvo dužni su finansijske izveštaje predavati i javno objavljivati kod APR-a.


Preduzetnici se mogu opredeliti i prijaviti za paušalno oporezivanje, osim onih koji obavljaju sledeće delatnosti: trgovina, ugostiteljstvo, menjačnice, nekretnine, automehaničari, računovođe i još neki.


Bez obzira na delatnost, paušalac ne može biti preduzetnik koji je u sistemu PDV-a.


DOO ni u kojem slučaju ne može biti paušalac.


6) Porez na dobit i socijalni doprinosi

Porez na dobit plaća se na razliku između prihoda i rashoda, odnosno dobit, i kod preduzetnika i kod DOO. Stopa poreza kod preduzetnika je 10%, a kod DOO je 15%.

Prilikom isplate ostvarene dobiti preduztnik ne plaća nikakv dopunski porez, a DOO plaća 15% poreza na prihode od kapitala.


Preduzetnika na deo dobiti veći od cca 20.000 evra čeka još 10% godišnjeg poreza na dohodak građana, a na deo preko 30.000 evra stopa je 15%, dok ostvarena dobit DOO ne ulazi u osnovicu za godišnji porez na dohodak građana.


Ako je osnivač ujedno i direktor kod DOO mora plaćati socijalne doprinose bar na najnižu osnovicu.


Preduzetnik koji prijavi ličnu zaradu ne mora plaćati socijalne doprinose na osnovicu veću od najniže, a ako ne prijavi ličnu zaradu plaća socijalne doprinose na osnovicu koja je jednaka ostavrenoj dobiti.


I osnivač DOO koji je ujedno i direktor, i preduzetnik, a koji su negde već zaposleni ne plaćaju doprinos za zdravstvo i nezaposlenost već samo doprinos za PIO.


7) Rad članova porodice

Kod preduzetnika mogu biti radno angažovani članovi porodice bez prijavljivanja, ali samo na zameni odsutnog preduzetnika.

Kod DOO članovi porodice niti osnivača niti direktora ne mogu raditi bez prijavljivanja.


8) Promena pravne forme, statusne promene i promene vlasništva

Preduzetnik može promeniti pravnu formu u DOO, a DOO ne može promeniti pravnu formu u preduzetnika.

Preduzetnik ne može imati statusne promene spajanja, pripajanja, izdvajanja ili podele, a DOO može.
DOO može promeniti vlasnika, a preduzetnik ne može.


9) Privremeni prestanak rada, brisanje iz registra APR

Preduzetnik može registrovati privremeni prestanak obavljanja delatnosti, na vremenski ograničen ili neograničen period, a DOO ne može nikako.

Preduzetnik se može brisati iz registra APR-a bez bilo kakvih prethodnih uslova, može imati neizmirenih obaveza prema dobavljačima, bankama i poreskih obaveza jer preduzetnik za sve takve obaveze odgovara vlastitom imovinom. Kod brisanja preduzetnika nema čekanja, preduzetnik se briše danom podnošenja prijave brisanja.


DOO se može brisati postupkom likvidacije ili stečaja.
Da bi DOO sproveo postupak likvidacije mora namiriti sve poverioce a u postupku brisanja priložiti i potvrdu Poreske uprave da nema poreskih obaveza. Sam postupak likvidacije traje najmanje četiti meseca.
Brisanje DOO postupkom stečaja je vrlo komplikovano, dugo traje i jako je skupo.


10) Propisi koji istovetno tretiraju preduzetnike i DOO

Na gotovo istovetan način preduzetnike i DOO tretiraju propisi o: trgovini, PDV-u, radu, bezbednosti i zdravlju na radu, fiskalnim kasama, platnom prometu te spoljnotrgovinskom i carinskom poslovanju.

Нема коментара:

Постави коментар