Svakom poreskom obvezniku određuje se i dodeljuje jedinstven i jedini (PIB) koji se koristi u poreskom postupku, platnom prometu i obavezno se unosi u:
  • akta koja poreski obveznik podnosi Poreskoj upravi, organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, drugim državnim organima i organizacijama i organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave;
  • akta koja Poreska uprava dostavlja poreskom obvezniku;
  • dokumenta kojima poreski obveznik plaća porez i sporedna poreska davanja;
  • naloge kojima se banci nalaže plaćanje poreza i sporednih poreskih davanja;
  • akta koja poreski obveznik podnosi organima i organizacijama nadležnim za vođenje registra i računa.
PIB se određuje i dodeljuje u Centrali Poreske uprave za sve poreske obveznike u Republici Srbiji.
PIB je jedinstveni i jedini broj fizičkog lica, preduzetnika i pravnog lica za sve javne prihode i zadržava se do prestanka statusa poreskog obveznika.
PIB se određuje tako da prvih osam cifara čine redni broj registracije poreskog obveznika, a poslednja cifra predstavlja kontrolni broj.
Sa registracijom osnivanja u Agenciji za privredne registre, dobija se i PIB, koji se određuje i dodeljuje u Centrali Poreske uprave za sve poreske obveznike u Republici Srbiji. Poreskim obveznicima, za čiju registraciju nije nadležna Agencija za privredne registre, PIB se određuje i dodeljuje na osnovu prijave za registraciju, koja se podnosi Poreskoj upravi, odnosno po službenoj dužnosti, u slučajevima propisanim zakonom.
PIB za rezidentna fizička lica koja nisu preduzetnici i za obveznike poreza i doprinosa na prihode od poljoprivrede i šumarstva sastoji se od 13 cifara i predstavlja jedinstveni matični broj građana dodeljen od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, u skladu sa zakonom.
Dodeljivanje i detaljno pojašnjenje PIB-a regulisano je putem dva pravilnika:
  • Pravilnik o poreskom identifikacionom broju (Sl. glasnik RS br. 57/03, 68/03, 32/09, 48/10), i
  • Pravilnikom o dodeli poreskog identifikacionog broja pravnim licima, preduzetnicima i drugim subjektima za čiju je registraciju nadležna Agencija za privredne registre ("Sl. glasnik RS", br. 32/2009, 70/2010 i 6/2012)
PIB ne pomaže samo Poreskoj upravi Republike Srbije da identifikuje svoje obveznike, može biti koristan podatak i vama za informisanje o poslovnim partnerima.
Na stranicama Narodne banke Srbije u delu koji obuhvata info servis, možete naći deo koji se odnosi na baze, pretraživače i šifrarnike. Ulaskom u ovaj meni, dobijate još jednom mogućnost da izaberete opciju u okviru istoimenog dela koja se zove jedinstveni registar računa. Pomoću ove opcije dolazite do interaktivne stranice pretraživanje jedinstvenog registra računa. Kada unesete tačno bilo koji od traženih podataka, (a PIB koji se ovde pojednostavljeno zove poreski broj i matični broj su najzahvalniji za ovu operaciju) dobijate detaljne podatke o svim računima kojima vaš poslovni partner raspolaže kod bilo koje banke u zemlji. Ukoliko već nemate saznanje o matičnom broju pravnog lica za koje se interesujete, na ovaj način možete da dođete do matičnog broja kompanije vašeg poslovnog partnera i da se bez preteranih napora dalje informišete putem veb portala Agencije za privredne registre o bilansu stanja i bilansu uspeha iz finansijskih izveštaja podnetih za prethodnu godinu. Bilans stanja i bilans uspeha vam nešto više govore kakvo je finansijsko zdravlje i kakvi su ekonomske mogućnosti vašeg potencijalnog partnera, odnosno daju vam mogućnosti bolje procene za ulazak u poslovni odnos.