Dužnost svakog poreskog obveznika je da podnese poresku prijavu Poreskoj upravi na propisanom obrascu, u roku i na način uređen poreskim propisima.
Poreske prijave se podnose u propisanom roku za registraciju Poreskoj upravi, osim onih poreskih obveznika za čiju je registraciju nadležna Agencija za privredne registre. Obaveza svih poreskih obveznika jeste i da prijave Poreskoj upravi sve kasnije izmene podataka u prijavi koje se ne prijavljuju Agenciji za privredne registre.


U cilju efikasne elektronske komunikacije, Poreska uprava nudi poreskim obveznicima mogućnost za elektronsko podnošenje poreskih prijava preko portala ePorezi (https://eporezi.poreskauprava.gov.rs/), nakon registracije pomoću Prijave za elektronsko poslovanje i dobijanja odgovarajućeg sertifikata.

 Prednosti elektronskog poslovanja su mogućnost besplatnog podnošenja dokumenata 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, bez troškova i bez obzira na geografsku lokaciju, kao i prenos ovlašćenja po osnovu elektronskog poslovanja. Preko portala se ne može podneti izmenjena prijava. U slučaju podnošenja i papirne i elektronske prijave vrši se knjiženje papirne prijave. Da biste elektronskim putem potpisali prijavu za PDV morate posedovati i elektronski sertifikat za digitalno potpisivanje, koji dodeljuju ovlašćena sertifikaciona tela.

Sve obrasce za poreske prijave možete naći na portalu Poreske uprave. 
Shodno Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji („Sl. glasnik RS“, br. 47/13 od 29.05.2013. godine) u 2013. godini, poreska prijava će se od 1. jula 2014. godine, osim izmenjene poreske prijave, podnositi isključivo u elektronskom obliku.